Project Description

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Υπάρχουν περίπου 50 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όμως 10 είναι τα συνηθέστερα. Δεν είναι θανατηφόρα  στην πλειονότητα τους όμως μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή στειρότητα και να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα.

Βακτηριακή κολπίτιδα οφείλεται στον αιμόφυλο του κόλπου (Gardnerella vaginals) και σε άλλα είδη βακτηριδίων. Το ph του κόλπου είναι όξινο, πάνω από 4,5 με άφθονο έκκριμα και έχει χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Στην κύηση μπορεί να συσχετισθεί με τη δυσμενή έκβασή της προκαλώντας πρόωρο τοκετό, πρόωρη ρήξη υμένων, χοριοαμνιονίτιδα και ενδομητρίτιδα. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Τριχομοναδική κολπίτιδα  εκδηλώνεται με έκκριμα πρασινωπής απόχρωσης και έχει έντονη οσμή. και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. ερεθισμό της περιοχής. Το ph κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 υποχωρεί με καθαριότητα και θεραπεία της κολπίτιδας. Η θεραπεία γίνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις επιθηλιακοί όγκοι που εντοπίζονται στη περιοχή του περινέου και του πρωκτού καθώς και στη περιοχή των γεννητικών οργάνων στο κόλπο ή στον τράχηλο. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση ενώ η τραχηλική εντόπιση με κολποσκόπηση. Η θεραπεία γίνεται με τοπική εφαρμογή ποδοφυλίνης, κρυοπηξία, ηλεκτροκαυτηρίαση, χρήση laser.

Ψείρες των τριχών της ήβης: Οι ψείρες του εφηβαίου είναι παράσιτα και  πολλαπλασιάζονται γεννώντας αυγά. Οι ψείρες αυτές ζουν μέσα στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων. Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται από μολυσμένα εσώρουχα, σεντόνια, κουβέρτες, μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι ψείρες καταπολεμούνται με αλοιφές και σαμπουάν,

Κολπίτιδα από χλαμύδια οφείλεται στην chlamydia trachomatis. H κολπική έκκριση είναι άοσμη, χωρίς κνησμό και συνήθως κίτρινου χρώματος. Προσβάλλει τις σάλπιγγες και τον ενδοτράχηλο. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Γονόρροια οφείλεται στον μικροοργανισμό Neisseria gonorrhea. Μπορεί να συνοδεύεται από δυσουρία και κολπική υπερέκκριση, αλλά μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Ο Έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό τύπου ΙΙ και ανευρίσκεται αποκλειστικά σε βλάβες των γεννητικών οργάνων. Εκδηλώνεται με πολλές φυσαλίδες και εμφανίζεται σε 2-7 ημέρες μετά την μετάδοση ενώ οι φυσαλίδες μετατρέπονται σε επώδυνα έλκη. Στις έγκυες υπάρχει κίνδυνος συγγενούς λοίμωξης, αν η λοίμωξη είναι προτωπαθής και δεν υπάρχουν αντισώματα και θα πρέπει να γίνει έλεγχος (αμνιοπαρακέντηση) για μετάδοση της λοίμωξης στο έμβρυο.

HIV/AIDS: Είναι το πιο σοβαρό αλλά δεν είναι το συχνότερο και προκαλείται από τον ιό HIV.Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανένα παθογόνο μικροοργανισμό.

Σύφιλη: Μπορεί να εμφανιστεί σα μια μικροσκοπική πληγή, το  συφιλιδικό έλκος και μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και μέσω αίματος. Θεραπεύεται μα αντιβιοτικά.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των ΣΜΝ επιβάλλεται η χρήση του προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική πράξη καθώς και η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων.